• 55% од сообраќајните несреќи кај младите се предизвикани за време на викендите од кои дури 21% во Сабота
 • 50% од младите лица од 21-24 годишна возраст кои настрадале поради брзо возење биле под дејство на алкохол
 • 36% од возачите со 17-18 годишно возачко искуство настрадале во сообраќајна несреќа поради брзо возење
 • 63% од лицата на возраст од 16 до 20 години кои погинале во сообраќајна несреќа не носеле заштитен појас
 • Користењето на заштитен појас ја намалува опасноста од здобивање на повреди од сообраќајни несреќи за 50%
 • Читањето на пристигната текстутална порака одзема во просек 5 секунди, кога би се движеле со брзина од 80км/ч би поминале растојание од едно фудбалско игралиште
 • При пишувањето пораки при управување со моторно возило 6 пати се поголеми шансите да резултира со сообраќајна несреќа наспроти возењето под дејство на алкохол
 • 1.6 милиони судари годишно се предизвикани од користење на мобилен телефон при управување со моторно возило
 • Кога автомобил кој се движи со брзина од 60км/ч удира во пешак, кај 9 од 10 пешаци таков удар би резултирал со смрт
 • 24% од сите смртни случаеви во сообраќајни несреќи се последица на брзото возење
 • Со секои 100 возачи кои умираат поради возење со зголемена брзина, умираат и 44 патници и 9 останати учесници во сообраќајот
 • 30% од жртвите во сообраќајни несреќи се предизвикани од возење под дејство на алкохол од кои што 60% се помеѓу лица под 25 година
 • Човечка грешка е причина за 90% од сите сообраќајни несреќи
 • Повеќе од ¾ (77%) од жртвите во сите сообраќајни несреќи се мажи
 • 59% од жртвите во сообраќајни несреќи се лица на возраст од 15 до 44 години
 • Од 20 до 50 милиони луѓе страдаат од не фатални повреди, но со многу настанати попречености како резултат на нивните повреди
 • Само 28 земји, кои претставуваат 416 милиони луѓе (7% од светската популација) имаат адекватни закони кои се адресирани на сите 5 ризични фактори (брзина, возење под дејство на алкохол, кацига, врзување на појас и користење на седишта за деца)
 • Половина од жртвите во сообраќајни несреќи припаѓаат во категоријата на ранливи корисници на патиштата: пешаци, велосипедисти и мотоциклисти
 • 91% од сообраќајните несреќи во светот се од земјите со низок или среден приход, иако овие земји заедно имаат приближно една третина од вкупната бројка на возила
 • Сообраќајните несреќи се најчестата причина за смрт помеѓу младата популација, од 15-29 години
 • Околу 1,24 милиони луѓе умираат секоја година како резултат на сообраќајни несреќи

Ваши предлози и коментари

Преку овој формулар можете да изнесувате корисни идеи, предлози и проекти од сите сфери во безедноста на сообраќајот.

Контакт формата на веб страницата служи исклучиво за поднесување електронски пораки и контакт со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата. Податоците испратени преку неа, како име и презиме, e-mail, телефон за контакт и содржина на пораката служат исклучиво за контакт со испраќачот на пораката и нема да бидат споделени со трети лица.