Вие сте тука

СОВЕТИ ЗА ВОЗЕЊЕ НА СНЕГ

Возењето во услови на врнежи од снег и ниски температури има низа предизвици кои возачите треба да ги имаат предвид за да се сочува и нивната и безбедноста на другите учесници во сообраќајот. Бидете особено внимателни кога врне и кога е намалена видливоста на патиштата.

               РСБСП советува:

• во возилото секогаш носете зимска опрема (ланци за снег, метла, чистач за мраз на ветробранско стакло и сл.),

• возилото секогаш да биде добро исчистено од снежните наноси (особено прозорците и ретровизорите),

• проверете го антифризот, притисокот на гумите, течноста за ветробранско стакло и сл.,

• користете зимски гуми,

• исчистете го снегот од вашите обувки за да се избегне лизгање при притискање на педалите од возилото,

• возете внимателно и со намалена брзина,

• одржувајте растојание од другите возила,

• избегнувајте нагло сопирање и нагли задвижувања на воланот.

 

                                      БИДЕТЕ ОДГОВОРНИ И СОВЕСНИ ВОЗАЧИ.

                                       ВОЗЕТЕ БЕЗБЕДНО ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ.

 

 

 

Цели групи

  • Автомобили
  • Велосипедисти
  • Деца во сообраќајот
  • Млади
  • Моторциклисти
  • Пешаци

Ваши предлози и коментари

Преку овој формулар можете да изнесувате корисни идеи, предлози и проекти од сите сфери во безедноста на сообраќајот.

Контакт формата на веб страницата служи исклучиво за поднесување електронски пораки и контакт со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата. Податоците испратени преку неа, како име и презиме, e-mail, телефон за контакт и содржина на пораката служат исклучиво за контакт со испраќачот на пораката и нема да бидат споделени со трети лица.

Компании кои се грижат за безбедноста во сообраќајот