Вие сте тука

СООБРАЌАЈНИ КАБИНЕТИ - ДОНАЦИЈА

Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата ја започна кампањата „ Безбедно дете“ чиј императив е безбедно, внимателно и одговорно учество на децата и младите во сообраќајот. Во склоп на оваа кампања РСБСП обезбеди и донираше едукативен хардвер и софтвер за доопремување на сообраќајните кабинети  во СОУ „Никола Карев“ – Струмица и СОУ " Tаки Даскало" - Битола.Првенствена цел на оваа донација е поддржување и промовирање  на проектот за унапредување на образованието и развој на информатичкото општество, но пред сè подигнување на безбедноста во сообраќајот преку изучување на правилата и прописите во сообраќајот во средните училишта во Република Северна Македонија.

За остварување на оваа цел РСБСП на СОУ „Никола Карев“ од Струмица и   СОУ " Tаки Даскало" - Битола, им доделува донација во технички средства и тоа: Софтвер и хардвер за едукација на ученици во сообраќајно-техничките училишта.Софтверската апликација содржи компоненти за изучување на:

 • собраќајни знаци,
 • категории на патишта,
 • звучни и светлосни сигнали за предупредување,
 • регулирање на сообраќај на крстосница и сообраќај на крстосница со кружен тек на сообраќај,
 • правила за првенство на минување,
 • правила за престигнување и обиколување,
 • правила за користење на велосипеди, мопеди, мотоцикли, трицикли, четирицикли и тротинети,
 • правила за движење на пешаците и сруго.

 Хардверската компонента се состои од:

 • ТВ приемник
 • лап топ
 • ласерски покажувач и
 • USB со софтвер.

РСБСП ќе продолжи со соработка и поддршка на училиштата низ државата со цел подобрување на квалитетот на наставата и зголемување на сообраќајната култура на младата популација како најранлива категорија на учесници во сообраќајот.

Цели групи

 • Автомобили
 • Велосипедисти
 • Деца во сообраќајот
 • Млади
 • Моторциклисти
 • Пешаци

Ваши предлози и коментари

Преку овој формулар можете да изнесувате корисни идеи, предлози и проекти од сите сфери во безедноста на сообраќајот.

Контакт формата на веб страницата служи исклучиво за поднесување електронски пораки и контакт со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата. Податоците испратени преку неа, како име и презиме, e-mail, телефон за контакт и содржина на пораката служат исклучиво за контакт со испраќачот на пораката и нема да бидат споделени со трети лица.

Компании кои се грижат за безбедноста во сообраќајот