Вие сте тука

Доаѓа период на ниски температури, дожд, снег, голомразица и влажни коловози - ВОЗЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!

И покрај тоа што температурите се релативно високи за овој период од годината, сепак во последните неколку денови во земјава забележливо е значително влошување на временските услови. Во наредниот период се очекува да се интензивираат појавите на дожд, магла и снег.

Општо познат факт е дека временските услови влијаат на безбедното одвивање на патниот сообраќај и токму затоа Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата апелира до учесниците во сообраќајот да бидат внимателни, одговорни и подготвени за безбедно управување на возилото при услови на влажни коловози, пониски температури и есенски и зимски услови на патиштата.

РСБСП посебно потсетува:

 • Намалете ја брзината. Во услови на ниски температури и обилни врнежи од дожд или снег, очекувана е појавата на голомразица на патот, влажни и лизгави коловози, особено ако патувате во раните утрински или доцните вечерни часови. Затоа бидете внимателни, прилагодете ја брзината според условите на патот и запомнете дека најважно од сѐ е живи, здрави и безбедни да пристигнете на посакуваната дестинација.

 •  Држете безбедно растојание. Лошите временски услови и непогодната состојба на коловозите влијаат на сопирачкиот пат на возилото. Затоа,  држете безбедно растојание и внимавајте на однесувањето на другите учесници во сообраќајот.

 •  Бидете предвидливи. За безбедно одвивање на сообраќајот при дожд,  влажни и замрзнати коловози особено важно е вашите постапки во сообраќајот да бидат најавени, очекувани и предвидливи. Согласно тоа, редовно користете трепкачи и избегнувајте нагли дејствија како нагло свртување, нагло запирање, забавување или забрзување на возилото.

•  Возете внимателно во услови на магла. Секогаш кога се движите низ магла, прво намалете ја брзината и вклучете ги соборените светла и светлата за магла (доколку поседувате такви светла). Почитувајте ги ограничувањата на брзината и не престигнувајте друго возило сè додека вашето видно поле не стане чисто и прегледно, а вашето престигнување безбедно.

•  Направете техничка проверка на возилото. При есенски услови на патот, посебно важно е да управувате технички исправно возило. Искуствата покажуваат дека при пониски температури и влажни и лизгави коловози, на површина излегуваат сите неисправности на возилото. За ваша и безбедност на сите учесници во сообраќајот, за непречено пристигнување на посакуваната дестинација, направете редовна зимска проверка на возилото  со посебен акцент на проверката на системот за управување, системот за запирање, пневматиците, електрониката итн.

РСБСП уште еднаш потсетува дека безбедноста во сообраќајот зависи од сите нас. Доколку сите бидеме внимателни и одговорни во сообраќајот, доколку сите ги почитуваме сообраќајните правила и прописи, бројот на сообраќајни незгоди и бројот на загинати и повредени лица во сообраќајни незгоди значително ќе се намалат.

#ОДТЕБЕЗАВИСИ!   #БИДИОДГОВОРЕНВОЗАЧ!

 

Цели групи

  • Автомобили
  • Велосипедисти
  • Деца во сообраќајот
  • Млади
  • Моторциклисти
  • Пешаци

Ваши предлози и коментари

Преку овој формулар можете да изнесувате корисни идеи, предлози и проекти од сите сфери во безедноста на сообраќајот.

Контакт формата на веб страницата служи исклучиво за поднесување електронски пораки и контакт со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата. Податоците испратени преку неа, како име и презиме, e-mail, телефон за контакт и содржина на пораката служат исклучиво за контакт со испраќачот на пораката и нема да бидат споделени со трети лица.

Компании кои се грижат за безбедноста во сообраќајот