Вие сте тука

Безбедноста на децата во сообраќајот е одговорност на возрасните! - Едукативно предавање за основците од Петровец

Учениците од  Основното училиште “ Кочо Рацин“ во општина Петровец  од денес (09.11.2015 година) се значаен и  силен составен дел од кампањата „ Да ги заштитиме децата во сообраќајот“. Имено, учениците од споменатото  училиште испратија пораки до возрасните учесници во сообраќајот да ги почитуваат сообраќајните правила и прописи,  но посебено апелираа да внимаваат на децата во сообраќајот затоа што безбедноста на децата во сообраќајот е одговорност на возрасните. Покрај тоа,  во рамки на денешниот настан, претставници од СВР Скопје – Одделение за сообраќајна превенција, реализираа  едукативно предавање за децата чија основна цел е да им помогнат на децата во учењето на сообраќајните правила и прописи и во градењето на сообраќајната култура.  На учесниците на денешниот настан, но и на сите останати ученици од основните училишта во општина Петровец  им беа поделени училишни помагала со сообраќајни пораки да внимаваат во сообраќајот.

На едукативното предавање учествуваше и градоначалникот на општина Петровец  г-дин Борче Митевски кој истакна дека општина Петровец  секогаш ги подржува ваквите настани и дека  и во иднина ќе ги подржува. Покрај тоа градоначалникот напомена дека општината ги преземе сите неопходни мерки за безбеден и протечен сообраќај.

Кампањата, чија цел е  подигање на јавната свест за поголема безбедност на децата во сообраќајот,   која ја организира Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата под мотото „ Да ги заштитиме децата во сообраќајот“ интензивно се реализира на теритотријата на цела држава со подршка на Општинските совети за безбедност на сообраќајот, Локалната самоуправа и Секторите за внатрешни работи.

Ваши предлози и коментари

Преку овој формулар можете да изнесувате корисни идеи, предлози и проекти од сите сфери во безедноста на сообраќајот.

Компании кои се грижат за безбедноста во сообраќајот

© 2020 rsbsp.org.mk | РСБСП E-mail
Developed by Kajgana Media