Вие сте тука

ВНИМАТЕЛНО ВО БЛИЗИНА НА УЧИЛИШТАТА И ГРАДИНКИТЕ

Започна второто полугодие од учебната 2023/2024 година. После зимскиот распуст на учениците, зголемена е фреквенцијата на сообраќајот во близина на воспитно-образовните установи. Затоа Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата повикува на поголема внимателност на сите учесници во сообраќајот. Безбедноста на сообраќајот на патиштата е заедничка грижа и на возачите и на пешачите.
Токму затоа РСБСП советува:
- сите учесници во сообраќајот да ги почитуваат сообраќајните правила и прописи, но и меѓусебно да се почитуваат,
- возачите на моторни возила да се прилагодат на зимските услови на патиштата и да одржуваат поголемо растојание помеѓу возилата,
- да управуваат со возилото со намалена брзина имајќи ги предвид снегот, маглата, влажните и лизгави коловози, кога е поголем сопирачкиот пат на возилото,
- учениците и децата од градинките да не трчаат по коловозите и задолжително да преминуваат на пешачки премин,
- да ја почитуваат сообраќајната сигнализација за пешаци, но секогаш да ја имаат предвид и сигнализацијата за возачите,
- родителите да ги запираат возилата пред воспитно-образовните установи на соодветно место и со поголема внимателност.
 
РСБСП апелира: Возете и пешачете внимателно во близина на училиштата и градинките. Да придонесеме за поголема безбедност на сите учесници во сообраќајот на патиштата.

Цели групи

  • Автомобили
  • Велосипедисти
  • Деца во сообраќајот
  • Млади
  • Моторциклисти
  • Пешаци

Ваши предлози и коментари

Преку овој формулар можете да изнесувате корисни идеи, предлози и проекти од сите сфери во безедноста на сообраќајот.

Контакт формата на веб страницата служи исклучиво за поднесување електронски пораки и контакт со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата. Податоците испратени преку неа, како име и презиме, e-mail, телефон за контакт и содржина на пораката служат исклучиво за контакт со испраќачот на пораката и нема да бидат споделени со трети лица.

Компании кои се грижат за безбедноста во сообраќајот