Совети

You are here

ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ДЕЦАТА ВО СООБРАЌАЈОТ

Децата се нашата иднина и грижата за нивната безбедност е секогаш на прво место. Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата континуирано спроведува активности за зголемување на безбедноста на децата во сообраќајот и потсетува дека и децата се рамноправни учесници во сообраќајот на патиштата. Токму заради тоа неопходно е децата да ги знаат и да ги почитуваат сообраќајните знаци, светлосната сигнализација и сообраќајните правила и прописи.Во тек е второто полугодие од учебната година и зголемен е бројот на деца во близина на училиштата. Затоа РСБСП упатува апел до децата:

-  преминувајте ја улицата само на обележан пешачки премин,

-  воспоставете контакт со очи со возачите на возилата кои доаѓаат кон вас, за да сте сигурни дека сте забележани,

- почекајте додека не поминат сите возила пред да тргнете да ја преминете улицата, не зачекорувајте на коловозот сѐ додека не запрат возилата,

-  кога преминувате на пешачки премин, не користете мобилен телефон или слушалки.

Истовремено, РСБСП на возачите им препорачува:

- бидете особено внимателни во близина на воспитно-образовни установи, детски игралишта и паркови,

- намалете ја брзината на возилото пред пешачки премин или крстосница,

- секогаш бидете подготвени да го запрете возилото кога се приближувате до пешачки премин или крстосница,

-  кога запирате, запрете го возилото подалеку од пешачкиот премин за да им овозможите и на другите возачи јасно да ги видат децата кои поминуваат на пешачкиот премин, за да можат и тие навремено да ги запрат возилата.

 

Бидете одговорни учесници во сообраќајот. Заеднички да придонесеме

ЗА ПОГОЛЕМА БЕЗБЕДНОСТ НА ДЕЦАТА ВО СООБРАЌАЈОТ.     

                                         

 

 

Target Groups

  • Cars
  • Childrens in traffic
  • Cyclists
  • Motorcyclists
  • Pedestrians
  • Teenagers

Your suggestions and comments

You can present useful ideas, proposals, and projects from all spheres in traffic safety through this form.

The contact form on the website is used exclusively for submitting electronic messages and contact with the Republic Council for Road Traffic Safety. The data sent through it, such as name and surname, e-mail, contact phone, and the content of the message are used only for contact with the sender of the message and will not be shared with third parties.

Компании кои се грижат за безбедноста во сообраќајот