Совети

You are here

ВНИМАТЕЛНО ВО БЛИЗИНА НА УЧИЛИШТАТА И ГРАДИНКИТЕ

Започна второто полугодие од учебната 2023/2024 година. После зимскиот распуст на учениците, зголемена е фреквенцијата на сообраќајот во близина на воспитно-образовните установи. Затоа Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата повикува на поголема внимателност на сите учесници во сообраќајот. Безбедноста на сообраќајот на патиштата е заедничка грижа и на возачите и на пешачите.
Токму затоа РСБСП советува:
- сите учесници во сообраќајот да ги почитуваат сообраќајните правила и прописи, но и меѓусебно да се почитуваат,
- возачите на моторни возила да се прилагодат на зимските услови на патиштата и да одржуваат поголемо растојание помеѓу возилата,
- да управуваат со возилото со намалена брзина имајќи ги предвид снегот, маглата, влажните и лизгави коловози, кога е поголем сопирачкиот пат на возилото,
- учениците и децата од градинките да не трчаат по коловозите и задолжително да преминуваат на пешачки премин,
- да ја почитуваат сообраќајната сигнализација за пешаци, но секогаш да ја имаат предвид и сигнализацијата за возачите,
- родителите да ги запираат возилата пред воспитно-образовните установи на соодветно место и со поголема внимателност.
 
РСБСП апелира: Возете и пешачете внимателно во близина на училиштата и градинките. Да придонесеме за поголема безбедност на сите учесници во сообраќајот на патиштата.

Target Groups

  • Cars
  • Childrens in traffic
  • Cyclists
  • Motorcyclists
  • Pedestrians
  • Teenagers

Your suggestions and comments

You can present useful ideas, proposals, and projects from all spheres in traffic safety through this form.

The contact form on the website is used exclusively for submitting electronic messages and contact with the Republic Council for Road Traffic Safety. The data sent through it, such as name and surname, e-mail, contact phone, and the content of the message are used only for contact with the sender of the message and will not be shared with third parties.

Компании кои се грижат за безбедноста во сообраќајот