Совети

You are here

Летна превентивната кампања „ВОЗИ ОДГОВОРНО! ВОЗИ ОДМОРЕН!”

Во летниот период, за време на годишните одмори, во услови на зголемена сообраќајна фреквенција, високи температури и опуштена атмосфера,  се зголемува   и ризикот за предизвикување на сообраќајни незгоди.  Конкретно, статистичките податоци покажуваат дека во летниот период , односно во летните месеци, доаѓа до речиси двојно зголемување на бројот на загинати и повредени лица во сообраќајни незгоди,  во однос на останатите месеци во годината. 

Ваквите состојби ја поттикнуваат  потребата  за преземање на една широка и сеопфатна  акција за подобрување на безбедноста  на сообраќајот на патиштата.

 Во овој период од годината и согласно тоа, РСБСП и МВР  ja   реализацираат  таканаречената  „ Летна кампања 2021“.

Летната кампања 2021 се реализира под мотото „ Вози одморен“.   Целта на летната кампања е  подобрување на  безбедноста на сообраќајот на патиштата преку едукација и подигање на свеста  кај возачите за влијанието на високите летни температури и на заморот  врз способноста за управување со моторно возило. 

Возењето во летни услови носи многу предизвици. Обврска на возачите е да бидат максимално подготвени, одморени и концентрирани  за патување, да се прилагодат на условите на патот и да ја провераат техничката исправност на возилото. За ваша безбедност и за безбедноста на вашите најмили, бидете одговорни во сообраќајот. 

Согласно тоа, РСБСП апелира  возачите да бидат внимателни и концентрирани кога учествуваат во сообраќајот, да не го потценуваат заморот, да патуваат одморени и наспиени и да прават минимум 15 минути пауза на секои два часа возење. Сообраќајните незгоди кои се последица на заморот, најчесто завршуваат фатално.

Оттаму ние од РСБСП апелираме ; Не го потценувајте крајот на летото,сѐ уште темперартурите се високи, а фрекфенцијата на сообраќај, зголемена.

 „Биди одговорен“,- „ Вози одморен“,

Target Groups

  • Cars
  • Childrens in traffic
  • Cyclists
  • Motorcyclists
  • Pedestrians
  • Teenagers

Your suggestions and comments

You can present useful ideas, proposals, and projects from all spheres in traffic safety through this form.

The contact form on the website is used exclusively for submitting electronic messages and contact with the Republic Council for Road Traffic Safety. The data sent through it, such as name and surname, e-mail, contact phone, and the content of the message are used only for contact with the sender of the message and will not be shared with third parties.

Компании кои се грижат за безбедноста во сообраќајот