Совети

You are here

„СТАВИ ПОЈАС!“ - За твоја безбедност!

„СТАВИ ПОЈАС!” - е пораката која деновиве ја испраќаат до граѓаните голем број на  новинари, водители, спортисти, артисти и други јавни личности.

Живееме брз живот, брзаме да стигнеме на работа, да ги завршиме обврските, да не задоцниме некаде... Но многу е важно,  во целата трка кога ќе седнете зад воланот или воопшто кога ќе седнете во автомобил,  да се сетите на вашата одговорност, да помислите на вашата  безбедност и да ставите појас.

Сообраќајните незгоди се случуваат тогаш кога најмалку очекувате. Секојдневно сме сведоци на голем број сообраќајни незгоди и се почесто доаѓаме до заклучок дека е речиси невозможно да помине едно деноноќие или еден викенд  а да не се  случи тешка сообраќајна незгода со повредени или загинати лица. Затоа секогаш, кога ќе влезете во автомобил, првата работа што треба да ја направите, за да се заштитите самите себе, е да ставите појас.

Изминатата година, 125 лица го загубија животот во сообраќајни незгоди а околу 5500 лице се повредени. Познавајки го менталитетот на македонските граѓани, многу често кога ќе се случи сообраќајна незгода со фатални последици се  поставува прашањето: „ А користел ли појас? “  За жал оваа прашање се поставува најчесто кога веќе е премногу касно. Ваквата состојба мора да се промени и за таа цел РСБСП и МВР реализираат кампања за подигање на свеста за поголема употреба на појасите од страна на возачите и патниците.

Кампањата е поддржана од голем број на јавни личности и истата е многу актуелна на социјалните медиуми и буди интерес кај широката јавност.  Новинaри, спортисти, водители, артисти  и останати јавни личности... сите во еден глас праќаат порака  „СТАВИ ПОЈАС! “.

 

„ Јас од 18 години возам и секогаш користам појас“, „Гушни ги децата дома, но врзете ги со појас во автомобил“, „ Стави појас и не глуми фраер!“, „Стави појас!- Не вреди ризикот!“ „Стави појас! - Ниеден изговор не е оправдување!“ „ Вози со стил и стави појас!“, „ Секој живот е важен - Стави појас!“-  вака гласат дел од пораките што ги пренесоа познатите личности кои со задоволство прифатија да бидат дел од кампања „СТАВИ ПОЈАС!“

Поддржувачите на кампањата истовремено прашуваат: „ А ти, ставаш ли појас? Кој е твојот придонес за  подигање на свеста за поголема употреба на  појасите?“

РСБСП изразува голема благодарност до сите јавни личности- поддржувачи на кампањата „СТАВИ ПОЈАС!“ кои ја препознаа важноста на оваа кампања и истовремено ја препознаа својата улога во процесот на креирање на општествени вредности и истовремено апелира до сите  возачи и патници:  „ На секое патување, задолжително ставај  појас! Да започнеме да ја градиме и да ја менуваме  сообраќајната култура,  почнувајки  секој од себе!       #СТАВИПОЈАС!

 

Target Groups

  • Cars
  • Childrens in traffic
  • Cyclists
  • Motorcyclists
  • Pedestrians
  • Teenagers

Your suggestions and comments

You can present useful ideas, proposals, and projects from all spheres in traffic safety through this form.

The contact form on the website is used exclusively for submitting electronic messages and contact with the Republic Council for Road Traffic Safety. The data sent through it, such as name and surname, e-mail, contact phone, and the content of the message are used only for contact with the sender of the message and will not be shared with third parties.

Компании кои се грижат за безбедноста во сообраќајот